Skip to main content

=.=

Salam..

hari ni sampai di rumah sewa, dari Ranau..ooo tidak baru berapa jam tingglkan rumah...rasa sebak ja ni dada tau...kesan 1 bulan sama-sama family bagi kesan sangat-sangat, apa lagi meninggalkan rumah dalam keadaan family yang kurang ok..rasa macam mau sendiri perhati dorang, rasa macam nda nda mau kc tinggal..serius, bukan macam cuti-cuti yang lain..sedangkan cuti 4 bulan hari tu, perasaan sy kc tinggal rumah jauh berbeza dari sekarang....bukan sebab mau dirumah terus, saya sedar saya ada tanggungjawab di sini...rasa susah mau simpan sendiri..tapi apa boleh buat kan...

Sem baru, subjek baru, n pengalaman baru...penat mau fikir..belum berlambak assignment sudah mengeluhkan..
pesan mama n bapa sebelum berangkat p sini sama dari dulu sampai sekarang..yah insyaALLAH akan masuk p hati ma ingatan...

situasi 1:

tadi masa naik teksi...dengar perbualan pakcik teksi..
penumpang 1 : dulu ko bawa teksi jg meh
pakcik teksi : tidak sia bawa orang-orang kaya
penumpang 1: oo
pakcik teksi: sia hairan o badan sia, sekarang ni pandai mengantuk ni, padahal dulu sia drive dari bintulu p kk..sia nda pandai mengantuk pun..bulih lagi sia minum beer sambil drive..

saya : kalau ko minum beer masa ko hantar sia komfom sia minta berenti ko tengah jalan (dalam hati)


situasi 2

pakcikteksi: boy kenapa ko tidak mau ikut tu teksi 
penumpang : sia takut bha tinguk tu pemandu dia..bikin takut..telampau tua, sy nda percaya

saya? saya rasa kesian tu pakcik, bayangkan dia baru sampai dari kk, dia cari orang mau drive terus dari ranau p kk...semata-mata mau cari pendapatan seja..suka hati jak tu lelaki cakap begitu, sudah jelas-jelas tu pakcik berjaya drive dari kk-ranau..apa lagi dia mau bimbang...kalau iya pun, bagilah bah alasan lain selain takut tinguk tu pakcik...sudahlah tidak jadi ikut tu pakcik teksi, nda pandai lagi tu angkat beg sxendiri, mau juga tu pakcik yang hantar..sama seja besar badan, tapi perangai lain juga..bikin geram jak sy meningu bha..suatu hari nanti sama-sama juga kita tua...


p/s ; mau sangat2 ada di rumah...sebak!

Comments

Popular posts from this blog

SALAM 1 SYAWAL..AIDILFITRI

SALAM AIDILFITRI

Hanya pendapat saya semata-mata

asslamualaikum wbt

Buka-buka facebook ramai orang cakap sal bunuh diri, buka2 blog ramai juga orang cakap pasal bunuh diri, tengok-tengok komen, orang duk pandai-pandai bagi hukuman... masuk neraka lah, kau bodoh sebab bunuh diri, ceteknya akal dia...(sebenarnya disini sepa yang pendek akal) sendiri ingat sudahlah..kan?-_- bukannya dia dengar..sudahlah urusan dia dengan tuhan, siapalah kita kan mau cakap macam tu, kita yang masih hidup, beramal lah selagi ada masa, tidak mustahil orang terdekat kita ada juga buat macam tu nanti.. sanalah anda akan terdiam seribu bahasa bila sebelum tu anda banyak cakap hal orang..
banyak sebab orang bunuh diri sendiri atau bunuh diri orang lain, memang kita tahu bunuh diri tu salah dan dosa di sisi agama(memang salah!)..tapi siapa dalang dalam hal ni semua? bukan kita kah sendiri?..kes lain of coz syaitan yang terkutukkan..ketepikan syaitan tersebut~~~  kita fikir dulu, salah siapa? sy malas menuding jari kepada siapa-siapa, mungkin orang tu bunuh diri …