Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2011

Atrial Fibrillation – Penyakit Kelainan Irama Jantung yang merupakan Epidemic Global | RS Mitra Keluarga Kelapa Gading

Atrial Fibrillation – Penyakit Kelainan Irama Jantung yang merupakan Epidemic Global | RS Mitra Keluarga Kelapa Gading
Atrial fibrillation (AF) adalah kelainan irama jantung yang paling banyak didapatkan, bahkan saking banyak kejadiannya AF sudah menjadi penyakit epidemik global. AF terutama didapatkan pada orang tua, baik dengan atau tanpa kelainan jantung struktural. AF yang didapatkan pada jantung yang normal disebut sebagai lone AF, dan cukup sering didapatkan pada orang muda. Akhir-akhir ini terdapat peningkatan kejadian lone AF, terutama di daerah perkotaan.AF ditandai dengan denyut jantung yang ireguler, dengan frekuensi denyut bisa lambat (kurang dari 60 kali/menit), normal (antara 60 – 100 kali/menit) atau cepat (lebih dari 100 akli/menit). Umumnya pasien merasakan berdebar dan mudah lelah. Berdebar semakin terasa pada saat peningkatan aktifitas fisik. Denyut jantung yang tidak teratur menimbulkan rasa yang sangat tidak nyaman dan mengganggu. Iregularitas denyut jantung ini ak…

rindu masa ini :)

serius!!..memang merindukan, baru jumpa pic pic ni kembali dalam disc....banyak gambar yang membuatkan sy rindu dgn zaman-zaman silam ni..wahh cam tua sdh..baru 21 okey..:D...but kualiti gambar2 di atas kurang okey..memang amik guna hp,,tapi berbaloilah bt senyum sendiri...:)

cepatnya line bb celcom..tiba - tiba jak

ngehhh....

assalamualaikum wbt, 
tiba tiba line celcom agak cepat pagi ni, bagus bagus, tapi mmg pun selalu pagi pagi line celcom mg cepat, tapi hari ni memang cepat semacam. Bosan nya hidup time cuti, tapi bila nda cuti, mengeluh jua, naa btllah ckp lec kesihatan mental sy, manusia nda pernah puas, sy nda pernah puas, jadi sy manusialah..hua hua hua..memang xda point sebenarnya mau update blog, tapi inilah benda yg sy fikir sekarang, ini jak...tiada benda lain~~ banyak benda sebenarnya yg dikesali, salah satu nda dapat hadir p majlis perkahwinan kakak c lala farhana, sebab nda ada kwn ni, nda maulah lowong lowong @bingung bingung seorang seorang...memang bosan bha..hehe...owh ya..sekarang marathon org mau kawin..tiap tiap hari ada, jadi sepa mau makan free..pigilah..siok bai tu~~
apa apa pun selamat menyambut Tadau Keamatan@ tadau tagazo do kaamatan..owh ya..ni benda selalu sy fikir..kadazan n dusun tu sama kh? sebab isi borang selalu, klu xda bangsa dusun, sy akan pilih kadazan,, abis …

LAMA JUGA

assalamualaikum wbt...

yup, sdh lama nda update mana-mana, gila wey punya lambat line celcom di area pekan Ranau..sama jak line warna biru, loading pun lambat...sekarang sdh kira ok lah line, setelah sedikit lama meninggalkan alam maya, sekejap jak pun...tapi nda jua mau pengsan kalu nda online tau!! tu pun kena online juga, sebab mw update kaspersky, yg mulanya hijau bertukar p merah...sudah tu lappy pun bingung..adakah patut Dekstop n Taskbar icon bertukar p .lnk fomat..huiiii pening pening semalaman mencari jalan, akhirnya jumpa jalan, punya happy...keke sy carilah, alhamdulillah alhamdulillah, semua bertukar menjadi sediakala, dan x payah fikir mau p saaanaaa SS computer..

:) senyum tak perlu kata apa apa.......* 20 cara menjadikan org gila*

update lagi~~~~ biarlah kan :P...
Tips tips mengilakan orang, sepa-sepa sejalah...tips ni sy jumpa dalam Fb, my bestfriend Sabiti post dalam group sahabat yang diberi nama "cinta kita mekar di hati" diadaptasi dari lagu "cintamu mekar dihati ini" dari kumpulan may..rock kh? tidaklah cool jak..hehe..dalam group tu kami share semua benda yang orang lain sememangnya tidak boleh tahu apa pun...best kan punya kawan sama kepala dengan kita ^^...ok jadi cua bacalah, note ni pun datang dari facebook note..hehe dy pun copy paste jak benda ni...so sy pun ikutt...sepanjang membaca tips tips dalam note tu...senum jak, ulang ulang pun senyum jak...kdg kdg hahaha... terbayang kalau sy buat benda mcm tu..memang buang tebiat sgt sgt...flying kick singgah juga di kepala,,,tapi memang lucu..haha ok ok malas mau cakap banyak eh taip banyak :)) : org dulu dulu ckp sharing is caring.. kita sama sama senyum....: 
-----> bermula entry copy paste..mohon share empunya tips....bagi memeria…

habis exam perkara paling saya suka^^

assalamualaikum wbt

Dengan ini mengumumkan.......deng deng  c Ayyu sudah habis exam..perkara paling disukai bagi seseorang yang bergelar pelajar.. kali lah..mugkin sy jak berperasaan macam ni. :P ..lagi satu, sy dapat menghabiskan riwayat sebagai pelajar tahun satu..sem depan masuk tahun dua, huhu harap-haraplah pointer mencapai target.

Lepas ni cuti 4 bulan, x tau mau buat apa lagi, tunggu dan lihat...mesti bosan kan, otak pun beku tahap ais..tapi point utama tu CUTI..yg penting cuti, tiada kuliah dan tutorial dan yangggg paling penting..assigment hehehehe 4 bulan xda. ..dan xda mugkin ingat pasal tu..ha ha ha *ketawa kejam*..dan bila balik rumah dan bertemu dengan kaum kerabat..mesti banyak soalan akan dilempar dan dibaling kan kearah sy..:) pandai pandailah sy jawab..kamu telan tu jawapan sy sampai bila bila...

the Vampire Diaries season 2....

na na na na....x sabar mau download episod 22..mau sgt sgt sgt tengok ni vampire yang kacak kacak belaka..yaii -matt-bonnie-tyler-stefan-elina-damon-jeremy-caroline-alaric-jenna penjaat sot- klaus!
haha hafal nama nampak padahal teori teori nda dihafal bha...
Vampire baik ^^ hero heroin~~yg lelaki dua org tu adik beradik ermm ~~ apa apalah
semat kan.... ~~~~
mau mau mau mau mau tengok~~

isk sudahlah..c ayyu asyik movie movie dan movie seja, biarlah..peduli pa kan, bukannya buat benda jahat pown..tak kan sy mau tengok hutan di belakang hostel kan, tedalah bagus tengok movie (kc naik dgre spek ko) haha..iyalah sabar sejalah. boson oo tapi x pa esok last exam..dan esok juga hari ketamatan kehabisan keendingan tahun satu berada di Ums lambang puncak jaya *pinjam sekejap lagu sekolah yang sampai sekarangpun sy nda tau sdh hafal atau belum*..kcian c ayyu,, tapi lagu negaraku hafal tau..hahaa--loyar. . sem depan masuk tahun dua, alhamdulillah dapat menamatkan tahun satu dan harap harap pointer ada naik…

cua kamu tengok ni....^^

Nah nampk kah apa tu gambar d atas.....ah amat ketinggalan zaman sy tidak tahu apa2 pasal band-band di Sabah, baru tau ni.:)  dengar dengar KK fm..tiba-tiba dengar lagu best..kalau x silap sudah lima kali dengar dalam sagmen ampai-ampai krew oleh Dj Ramli dan c Felix Af..lucu gila ehh, senyum sorang sorang lah nampaknya selalu...kalau x buat apa2 time petang petang selalu dengar kkfm dari jam 4 sampai 8..tapi selalunya x sampai habis dengar, tapi sumpah lawak benar....jadi cari carilah lagu tu...weh sy teka jak tajuk lagunya tu..btl pula Keteguhan ku...muncul kumpulan The Ariez...cari punya cari, band sabah pula..indie gitu, best lah...vokalis dy tu bha..mata tu yang mahal..hihihi jatuh cinta sekejap..hihihi ok cukup jatuh cinta!!!...haha
ok ok cukuplah mencarut....kalau mau tau hal hal mereka yang lain, cua klik klik usik usik ni web :-
The Ariez ReverbnationFacebook The AriezMyspace merekaYou tube


ni lagu lagu mereka yang baru siap sy dengar..oklah not bad..best jualah layan...lucu ni.…

Bangunan berkain Hitam???

assalamualaikum...




ni mau kongsi satu benda...sy jumpa dialog ni di FEWETT FORUM...promote sket...sy copy paste dialog tu bawa p blog ni...wewe..sebab cool kan...mudah bg sepa2 yang belum faham pasal benda ni..ok selamat membaca dan berfikir :) sejuk mata memandang...tidak kira dimana kami berada..inilah kiblat kami :)






KENAPA KO SEMBAH BANGUNAN YG BERKAIN HITAM ITU????

A : "Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?"

B : "Oh.. itu Kaabah atau nama lainnya Baitullah"

A : "Baitullah tu apa?"
...
B :"Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah"

A : "Allah ada dalam tu?"

B : "Tak.."

A : "Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?"

B : "Yang saya sembah bukannya bangunan tu.."

A : "Kamu sembah apa?"