Skip to main content

oh~~~ Psikologi Cinta...

Hari ini hati amat lega sekali, nah rajin sudah sy update blog, apa tidak dua assignment sdh submit, yess, walaupun~~ Pengantar Politik Semasa dan Personality and individual differences(What would psychoanalysis say if frued is women)...alhamdulillah...haha amat comel kami menghantar tadi, weee..time2 sekarang amat best sebab hati lega, nanti hari ahad jiwa gelisah, apa tidak esoknya hari isnin, mula lagi kuliah..haiya cuti cepatlah kau mendayangkan hari-harimu...haha teda kaitan dengan tajuk-tajuk diatas!!


ok pergi fokus utama~~~
Semua orang sibuk bercintakan? ok sy menghafal benda ni time final exam sem lepas, sini sy bekan menekankan cinta dari segi agama.kita tengok dari sudut lain ya? erti cinta: cinta menyababkan seseorang individu yang beradaptasi, menjadikan kita rapat, dan secara biologinya, hubungan cinta kita sama sepa2kan automatik kita melindungi orang yang kita cintai itu..kamu pernah rasa begitu? hihihi tapi apa yang sy tau "cinta itu buta"....

Kita pergi kepada jenis-jenis cinta, kalu sy x silap, terdapat tiga teori pasal cinta cinta dalam psikologi(yg pemes)
*two factor theory of love
*multifactor theories of love
*teori cinta tiga segi
hehe sy tidak ingat sepa punya teori,nanti sy rujukk aa...

ok paling sy hafalkan bahagian multifactor of love, menirut ni teori ada 6 jenis cara bercinta iaitu cinta eros, ludus, storge, pragma, mania dan agape..haha yeh sy masih hafal ok sy kc terang maksdu satu2 ni:_

cinta eros- cinta yang amat berahi, maksud disini obses.kalau wanita/lelaki sdh jatuh cinta. mereka akan fokus  wanita/lelaki tersebut..yg lebih menakutkan lagi, orang jenis ini tidak kisah lagi kalau wanita/lelaki sdh ada yang punya...terlalu obses sudah..jgn kau buat benda luar kawalan sudahlah *macam videoklip waliband*
dalam lagu yang jiwang-jiwang, novel jiwang-jiwang ada menerangkan ungkapan jenis cinta eros

cinta ludus- ini paling kin panas, "game playing love" sy pun hairan sama orang-orang yang macam ni, playboy vs playgirl..dorang ni jenis yang mudah jatuh cinta. nampak cantik sikit hensem sikit, kiut sikit..kaya sikit, nahh d sana mula permainan. mula lah tu mulut manis2 berbicara *nyampah* hey, sedarlah tu..kalau cantik n hensem x apalah.ini (*(^^%^&%^#%$ kin panas...

cinta storge- hehe keadaan ini,mmg pernah sy dan kamu alami pun~~~ ok jenis ni cinta yang membosankan, tertutup lagi tu, walaupun ada kasih sayang antara mereka. tapi, cinta jenis ini hadir dalam komitmen jangka panjang~~~~ ok contoh senang " cinta bapa kepada anak" dan sememangnya "cinta yang sejati tidak perlu diungkapkan" hihi^^ sepa setuju angkat kening!!... kalau bapa i cakap dy sayang sy sgt2, komfom 5 bulan sepuluh hari menitis2 air mata sy..haha kidding!!

cinta pragma- cinta jenis ni, orang yang mw cari pasangan hidup yang memenuhi kriteria yang dy hendak..ok contoh " saya mau kawin orang kaya, hensem, lowong  cool, org putih, hitam, tebal bibir dll" haha..kan...tapi dorang akan tolak orang yang x punya ciri2 yag dy mau wlaupun dia suka...apakan...hebat..tapi bagus jugakan klu mcm ni..daripada sembarang seja mau pilih..tapi kc tukar cari pilih contoh " sy mau lelaki yang beragama, berbudi bahasa, dan lain2 yang baik" kan bagus begitu...

cinta mania- ni sama macam jenis cinta eros juga, tapi cinta ni mengaitkan unsur-unsur pengalaman cinta yang menyakitkan...dan cinta ini, cinta yang tidak bersebab..hihihi

cinta agape- ok, jenis ni jenis cinta yang ikhlas maa, maksud sy jenis cinta yang memberi dan bukan menerima.. nah ini jagn kmuurg salah anggap aa..kmu faham juga kan..blur sdh ni...

haha...amat malas sdh sy perah otak, kah3...ini jak yang mampu difikirkan, kita pandang cinta disini dari sudut psikologi aa....ury kg sy cakap, sharing is caring kan..banyak lagi jenis cinta dalam ni, tapi nanti2lah kalau tu...


Comments

apple said…
kenapa ada muka sa ni??haha
ayyu Hasmayyu said…
hahaha..teda...sy malas cari pic buii

Popular posts from this blog

SALAM 1 SYAWAL..AIDILFITRI

SALAM AIDILFITRI

Hanya pendapat saya semata-mata

asslamualaikum wbt

Buka-buka facebook ramai orang cakap sal bunuh diri, buka2 blog ramai juga orang cakap pasal bunuh diri, tengok-tengok komen, orang duk pandai-pandai bagi hukuman... masuk neraka lah, kau bodoh sebab bunuh diri, ceteknya akal dia...(sebenarnya disini sepa yang pendek akal) sendiri ingat sudahlah..kan?-_- bukannya dia dengar..sudahlah urusan dia dengan tuhan, siapalah kita kan mau cakap macam tu, kita yang masih hidup, beramal lah selagi ada masa, tidak mustahil orang terdekat kita ada juga buat macam tu nanti.. sanalah anda akan terdiam seribu bahasa bila sebelum tu anda banyak cakap hal orang..
banyak sebab orang bunuh diri sendiri atau bunuh diri orang lain, memang kita tahu bunuh diri tu salah dan dosa di sisi agama(memang salah!)..tapi siapa dalang dalam hal ni semua? bukan kita kah sendiri?..kes lain of coz syaitan yang terkutukkan..ketepikan syaitan tersebut~~~  kita fikir dulu, salah siapa? sy malas menuding jari kepada siapa-siapa, mungkin orang tu bunuh diri …