Skip to main content

apa dalam fikiran saya?

Hari ini dalam sejarah cuti saya, 5 jam diperuntukkan untuk menyiapkan assignment pengantar falsafah..*tepuk tangan* kah3....*tolak kepala sendiri* pandailah ko sana..haha hanya dua muka surat sahaja diri ini berjaya sebab c puan x mw ada kosong2 dalam kertas tu nanti :p. Okay saya sambung esok!! yakin alhamdulillah.

memandang CNY, semenjak sy menjejakkan kaki di ranau ini, hampir tiap malam da bunga api..wahh untunglah kali, mereka beli beratus2 harga, tapi dengan selamba dan free of charge sy tengok tanpa mendongakkan kepala diatas...hua hua hua..kelebihan tinggal di tempat yang tinggi. mentang2 seluruh pekan ranau kelihatan melalui rumah sy...mula-mula mmg best pa...tapi lama-lama buat sy terkejut sana sini..weiii xpa2..pasang lagu kuat2 n pakai headphone syok sendiri...kan~~~ ngeeehhh

huhu memang hari ini hari yang membosankan, Hp pun x berbunyi2..jahat..taulah sibuk..tapi ada pun dia online tadi..biarlah, xpa..okkkkkkk....oh ya tadi juga da movie di astro prima tajuk dia la ikro ha fiddin..best waa ni cerita. Seorang doktor beragama kristian memeluk agama islam secara senyap bila dia kenal ngan seorang perempan muslim. dy jatuh cinta dengan keindahan islam...tapi yg ndak best 2, last2 doktor 2 mati..alahai, besa penjahat pi tolak dy, jadi dy teguling2  masuk gaung trus disana itu dy mati..haha teruknya bm sy ni...

tapi yang best lagi, sebelum dy meninggal dunia..ada tiga surat yang dia bagi dengan sister gereja,huhu sedih disana. sister tu jak tau yang doktor tu peluk agama islam. kepergian doktor tersebut telah menyelamatkan tiga orang sekali gus iaitu pempuan muslim yg dy cinta dan ada penyakit barah hati, seorang india buta, dan seorang makcik cina berpenyakit buah pinggang. tulah yang terkandung dalam s3 pucuk surat yg doktor tu bagi dengan sister maria itu. Last2 semua tau yg doktor tu mati dalam islam.

pa yang sy fikir sal ceta tu, unsur keagamaan movie tu kuat...mereka menunjukkan nilai agama islam dan nilai agama kristian. Semua agama menginginkan yang terbaik untuk penganutnya..mula-mula fikir, takut movie tu ada sensetif2 sket, tapi alhamdulillah...ok jerrr..hehe suka tengok berbaik-baik antara 1 sama lain...tapi realitinya..anda sendiri fikirlah..tengok jak dalam laman sosial..masing-masing tunjuk handal, bcakap mcm tiada ilmu..menghina sana sini...haizz budak-budak betol..

p/s : sy bukan pandai sangat, tapi sekurang-kurangnya pandai befikir sebelum jari menari-nari di keyboard..ko ada agama ko. sy ada agama sendiri. Hairan saya, orang yang menghina-hina agama, pandai pula mengopi paste ayat2 dalam kitab mahupun alquran, hadoii sendiri pula tu memahami..trus hina menghina..hoii..ko pasti dah kah sudah baca buku agama kau sendiri dan memahami dari kulit sampai ke kulit belakang..ini belum faham psal agama dia sendiri, sudah pandai memaki agama orang..

Comments

Popular posts from this blog

she is Ana Faraqien

hehe..betul kai tu sy punya tajuk...emm hentam sejalah kan....nah tujuan mo coret2 hari ini mw mmbalas persoalan yg tersebut, along sy jawab d blog sy aa.... :)))
ok 1, 2, 3 mulaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :-  *cemas*

1) Norfarhana Asyiqien
2)along, bolong, farhana, kak iqien(btl ka ni ejaan aa long??)
3) mamanya orang Bajau(semporna) bapanya Dusun( Himbaan)...sy ckp2 seja ni..hhihihi
4)ketinggian amat tinggilah.....time tingkatan satu, dylah yg paling tinggi....berat?? sy lupa suda ada bh tu dy cakap2..hihihi
5)yg penting cantik dan cerah..chinese look bha dy..
6)warna kegemaran dy..emmm teka jaklah...hitam, putih n merah...huhu kan...antaranya lah
7)haha..c along...ermm jgn cakaplah...tgk itu gambar2 dy....photographer...model lagi.....cita2nya yg lain sy nda tw...huhu
8)sy suka sal dy....kuat ketawa....bnyak....sy suka dy seadanya...:)
9)bnyak saya tahu pasal dy..hihihi bnyak jugalah....bnyak idea....jarang sama2..tapi cerita 6delta,walaupun setahun,sdh cukup untuk mw kenal dy siapa...:)) sy ba…

baguslah kalau begitu :)

assalamualaikum...
Agak lewat sekarang ni, alhamdulillah masih lagi bernafas...dapat khabar gembira pula bila bula buka facebook..iyalah, kawan selamat melahirkan anak...wah ibu muda :) sweet sgt2...x salah kan gembira di atas kegembiraan kawan sendiri....semoga dipermudah kan bagi beliau dan suaminya...aminn
Dan alhamdulillah juga bila buka Fb lama dapat event..dan dapat maklumat di university apartment 1 adanya bus ums :) wlupun x tau kesahihannya...tapi cukup menyenangkan hati..mulai sem depan kena blajar tinggal luar....berdiri di kaki sendiri: berdikari...sebab kami kena buang dari hostel free free..sebab banyak junior akan dibawa masuk ke u...naya jua kami..nasib baik banyak kawan kan...dan memandangkan sy nda sempat amik gambar...sy ambil inisiatif sendiri..iaitu..tadaaaa....
yeah..hasil dari google map...A- menunjukkan kawasan carian..

ahaa...comelnya tempat..sdh pegi hari tu :)
baru habis sahur dan subuh...kami melayari internet bersama ayahanda terchenta....dy mau tgk presiden Hu…

cepatnya line bb celcom..tiba - tiba jak

ngehhh....

assalamualaikum wbt, 
tiba tiba line celcom agak cepat pagi ni, bagus bagus, tapi mmg pun selalu pagi pagi line celcom mg cepat, tapi hari ni memang cepat semacam. Bosan nya hidup time cuti, tapi bila nda cuti, mengeluh jua, naa btllah ckp lec kesihatan mental sy, manusia nda pernah puas, sy nda pernah puas, jadi sy manusialah..hua hua hua..memang xda point sebenarnya mau update blog, tapi inilah benda yg sy fikir sekarang, ini jak...tiada benda lain~~ banyak benda sebenarnya yg dikesali, salah satu nda dapat hadir p majlis perkahwinan kakak c lala farhana, sebab nda ada kwn ni, nda maulah lowong lowong @bingung bingung seorang seorang...memang bosan bha..hehe...owh ya..sekarang marathon org mau kawin..tiap tiap hari ada, jadi sepa mau makan free..pigilah..siok bai tu~~
apa apa pun selamat menyambut Tadau Keamatan@ tadau tagazo do kaamatan..owh ya..ni benda selalu sy fikir..kadazan n dusun tu sama kh? sebab isi borang selalu, klu xda bangsa dusun, sy akan pilih kadazan,, abis …