Skip to main content

apa dalam fikiran saya?

Hari ini dalam sejarah cuti saya, 5 jam diperuntukkan untuk menyiapkan assignment pengantar falsafah..*tepuk tangan* kah3....*tolak kepala sendiri* pandailah ko sana..haha hanya dua muka surat sahaja diri ini berjaya sebab c puan x mw ada kosong2 dalam kertas tu nanti :p. Okay saya sambung esok!! yakin alhamdulillah.

memandang CNY, semenjak sy menjejakkan kaki di ranau ini, hampir tiap malam da bunga api..wahh untunglah kali, mereka beli beratus2 harga, tapi dengan selamba dan free of charge sy tengok tanpa mendongakkan kepala diatas...hua hua hua..kelebihan tinggal di tempat yang tinggi. mentang2 seluruh pekan ranau kelihatan melalui rumah sy...mula-mula mmg best pa...tapi lama-lama buat sy terkejut sana sini..weiii xpa2..pasang lagu kuat2 n pakai headphone syok sendiri...kan~~~ ngeeehhh

huhu memang hari ini hari yang membosankan, Hp pun x berbunyi2..jahat..taulah sibuk..tapi ada pun dia online tadi..biarlah, xpa..okkkkkkk....oh ya tadi juga da movie di astro prima tajuk dia la ikro ha fiddin..best waa ni cerita. Seorang doktor beragama kristian memeluk agama islam secara senyap bila dia kenal ngan seorang perempan muslim. dy jatuh cinta dengan keindahan islam...tapi yg ndak best 2, last2 doktor 2 mati..alahai, besa penjahat pi tolak dy, jadi dy teguling2  masuk gaung trus disana itu dy mati..haha teruknya bm sy ni...

tapi yang best lagi, sebelum dy meninggal dunia..ada tiga surat yang dia bagi dengan sister gereja,huhu sedih disana. sister tu jak tau yang doktor tu peluk agama islam. kepergian doktor tersebut telah menyelamatkan tiga orang sekali gus iaitu pempuan muslim yg dy cinta dan ada penyakit barah hati, seorang india buta, dan seorang makcik cina berpenyakit buah pinggang. tulah yang terkandung dalam s3 pucuk surat yg doktor tu bagi dengan sister maria itu. Last2 semua tau yg doktor tu mati dalam islam.

pa yang sy fikir sal ceta tu, unsur keagamaan movie tu kuat...mereka menunjukkan nilai agama islam dan nilai agama kristian. Semua agama menginginkan yang terbaik untuk penganutnya..mula-mula fikir, takut movie tu ada sensetif2 sket, tapi alhamdulillah...ok jerrr..hehe suka tengok berbaik-baik antara 1 sama lain...tapi realitinya..anda sendiri fikirlah..tengok jak dalam laman sosial..masing-masing tunjuk handal, bcakap mcm tiada ilmu..menghina sana sini...haizz budak-budak betol..

p/s : sy bukan pandai sangat, tapi sekurang-kurangnya pandai befikir sebelum jari menari-nari di keyboard..ko ada agama ko. sy ada agama sendiri. Hairan saya, orang yang menghina-hina agama, pandai pula mengopi paste ayat2 dalam kitab mahupun alquran, hadoii sendiri pula tu memahami..trus hina menghina..hoii..ko pasti dah kah sudah baca buku agama kau sendiri dan memahami dari kulit sampai ke kulit belakang..ini belum faham psal agama dia sendiri, sudah pandai memaki agama orang..

Comments

Popular posts from this blog

SALAM 1 SYAWAL..AIDILFITRI

SALAM AIDILFITRI

Hanya pendapat saya semata-mata

asslamualaikum wbt

Buka-buka facebook ramai orang cakap sal bunuh diri, buka2 blog ramai juga orang cakap pasal bunuh diri, tengok-tengok komen, orang duk pandai-pandai bagi hukuman... masuk neraka lah, kau bodoh sebab bunuh diri, ceteknya akal dia...(sebenarnya disini sepa yang pendek akal) sendiri ingat sudahlah..kan?-_- bukannya dia dengar..sudahlah urusan dia dengan tuhan, siapalah kita kan mau cakap macam tu, kita yang masih hidup, beramal lah selagi ada masa, tidak mustahil orang terdekat kita ada juga buat macam tu nanti.. sanalah anda akan terdiam seribu bahasa bila sebelum tu anda banyak cakap hal orang..
banyak sebab orang bunuh diri sendiri atau bunuh diri orang lain, memang kita tahu bunuh diri tu salah dan dosa di sisi agama(memang salah!)..tapi siapa dalang dalam hal ni semua? bukan kita kah sendiri?..kes lain of coz syaitan yang terkutukkan..ketepikan syaitan tersebut~~~  kita fikir dulu, salah siapa? sy malas menuding jari kepada siapa-siapa, mungkin orang tu bunuh diri …