Skip to main content

The power of label.....


Alhamdulillah, saya masih hidup sampai sekarang, sangat gembira bila memikirkan minggu depan jasad berada di Ranau (hati dan fikiran sebulan lalu lagi berada di Ranau). Hari selasa ni sy free sehari tapi malam ada kelas sir Ahjiam, oral bha,deii bspeaking2 kami Memandangkan Doc Rbalan tiada hari selasa, maka bercutilah saya.cuti amat bermakna dalam hidup sy sekarang ni, tanpa cuti komfom rasa mau meradang semacam, ha ha ha.

oh ya, cakap pasal kedudukan ni ataupun starta kan( hari sabtu punya kuliah), terus sy teringat akan kisah seorang bekas pelajar sekolah agama yang murtad terus jadi paderi, bayangkan sekolah agama 2, belajar sal agama? mesti menghairankan jiwa dan raga kan, sedangkan pelajar sekolah agama buka tudung pun kena cakap2(kisah form 4 p poring sampai masuk bilik disiplin)ehemmm, apa lagi mereka yang murtad keluar dari agama, terus menerus jadi paderi..owhh sangat menghairankan...semestinya inilah yang dikatakn devian..aplikasinya lah~~ salah satu faktor yang menyebabkan individu melakukan devian ialah kedudukan atau starta mereka dalam masyarakat..oo mungkin ini tiada kaitan dengan murtad tu kan, tapi melalui pembacaan sy, lelaki islam yg murtad itu sekolah agama dan seorang lelaki yg terlebih hormon wanita(lembutlah 2) dia selalu kena ejek oleh rakan2 dy, dy kena label sebagai pondan, disebabkan itu mugkin dan sememangnya dia akan tertekan, nah kemungkinan besar dia akan melakukan sesuatu yang btl2 diluar jangkaan, berlawanan dengan norma masyarakat terutamanya Melayu( melayu islam, islam melayu).

serius, memang sy rasa marah apabila menonton video itu, c abib suruh tengok youtube dan taip benjamin celaka, sy taiplah, uiii naa punya banyak video yang dia bagi ceramah disebuah gereja..dengan penuh bangganya dia berkata islam agama tidak benar, samping itu sy sedih, bayangkan mudahnya dia jatuh ke arah sana. Tapi bila fikir2 mesti ada sebab(kmu tgklah sendiri di youtube aa) dia tersendiri kan, mmg diri ini tertanya2 jg kenapa?(sdh habis tengok pun, sy x tw napa)haha?. sy belajar teori label hari sabtu kemarin. ok, teori label(howard s.becker 1963): bagaimana seseorang itu melebelkan individu? @ sejauh mana sesuatu kelakuan itu dikatakan atau dilebelkan sebagai devian sosial dan semestinya bagaimana label ini mempengaruhi tingkahlaku seseorang itu.

Teori label (secondary devian) mengatakan seseorang melakukan tingkah laku devian untuk menunjukkan ketidakpuasan hati terhadap masyarakat sekeliling. Ertinya, dia tidak Happy dengan hidup dia lahkan pasal tu dia buat masalah. dia buat benda 2, then dia akan rasa puas dan happy tanpa memikirkan sebab. Mereka akan berada dalam dilema dan terus ikut kehendak hati sendiri untuk menghappykan diri sendiri....(primary devian) ini pula individu terpaksa berdevian sebab masalah peribadi, contohnya kemiskinan, dorang akan mencuri, jadi pelacur, jual dadah, dan isap dadah ganja dan sebagainya.. nahh sekali jadi pelacur, ko insaf sekali pun, komfom masyakat tidak dapat terima, label 2 masih melekat sampai dia mati, kan betapa hebatnya lebel itu, macam penagih dadah juga, sekali dia hisap kan sampai mampus  eh akhir hanyat maa..deii.. Bekas banduan pun, sekali masuk penjara, sampai bila2 masarakat akan lebel.



nahh betapa kuatnya kuasa lebel kan, mmg hebat the power of love lebel kan, tulah pasal banyak pelacur( macam cerita "aku bukan rabiatul") n penagih dadah tidak pandai insaf-insaf, masyarakat seolah-olah tidak dapat menerima mereka then mereka stress n buat sesuatu tanda protes, yang lelaki murtad 2 pun, psal tekanan juga kali kan, kena ejek2 pondan, trus tekanan naahh automatik trus jadi begitu. mungkin dia rasa kalu dia buat begitu, dia akan kena respect. Tapi tengok, sebelum dia jadi murtad pun dia kena hina-hina pondan, yang hina tu pun kawan2 nya jua, apa tidaknya. sepatutnya kita membina, bkn merosakkan kan :)) sudah tu videonya kena sebar, n kena hina-hina yang hina tu pun muslim juga. kalau setakat meluahkan nda pa, ni memaki.( Walau hidup pula sempurna, tapi mulutnya memaki )..




wahh panjang sy mimbobok sini kan...bukan apa, cuma mengaplikasikan sesuatu, sy bukan mau tunjuk pandai ingin merubah masyarakatkan, sebab saya bukan sempurna. Tapi untuk memperbaiki persepsi, x salahkan?. Kesimpulan dari saya, sebelum kita menyalahkan orang lain, kita tgk latar dia macam mana, jangan sembarang bagi hukuman. Jadi, sy fikirkan, kalau ingin menyelesaikan sesuatu, cari akarnya dimana.... Tapi hakikatnya saya juga manusia~~hihihihi mmg akan lupa dan diminta untuk ditegur dan selalu melakukan kesalahan...sekian

Comments

fadhdeela said…
comey la gmbo yg kat atas skali tu..style baru pakai seluar!

Meh singgah: Fasha & Jejai Putus Cinta!
ayyu Hasmayyu said…
hahaha..mmg lah lucu wehh..dah follow pown..thankss

Popular posts from this blog

she is Ana Faraqien

hehe..betul kai tu sy punya tajuk...emm hentam sejalah kan....nah tujuan mo coret2 hari ini mw mmbalas persoalan yg tersebut, along sy jawab d blog sy aa.... :)))
ok 1, 2, 3 mulaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :-  *cemas*

1) Norfarhana Asyiqien
2)along, bolong, farhana, kak iqien(btl ka ni ejaan aa long??)
3) mamanya orang Bajau(semporna) bapanya Dusun( Himbaan)...sy ckp2 seja ni..hhihihi
4)ketinggian amat tinggilah.....time tingkatan satu, dylah yg paling tinggi....berat?? sy lupa suda ada bh tu dy cakap2..hihihi
5)yg penting cantik dan cerah..chinese look bha dy..
6)warna kegemaran dy..emmm teka jaklah...hitam, putih n merah...huhu kan...antaranya lah
7)haha..c along...ermm jgn cakaplah...tgk itu gambar2 dy....photographer...model lagi.....cita2nya yg lain sy nda tw...huhu
8)sy suka sal dy....kuat ketawa....bnyak....sy suka dy seadanya...:)
9)bnyak saya tahu pasal dy..hihihi bnyak jugalah....bnyak idea....jarang sama2..tapi cerita 6delta,walaupun setahun,sdh cukup untuk mw kenal dy siapa...:)) sy ba…

say no to valentine day!!

haha..bukan pa, mmg pun ndak boleh sambut..alahai baru tadi nmpak page klik sini, alahai....makin sy nda faham....haha apa pun sy tetap sokong ustazah sebab sy suka dia...valentine day adalah haram disambut, iya perkara ini no hal lah, hari kasih sayang? weh tiap hari adalah hari kasih sayang, buat pa lah sambut ni benda,,, apa pun sy rasa bagus Malaysia kc haram sejalah ni penyambutan ni...pasal ni juga buang bayi bnyak jadi...selalunya org akan kira 9 bulan selepas hari velentine day, durang bilang akan ada berlakunya kes buang bayi..naahhhh...wajarkan..
ni tidak, hari valentine jak, adalah knun movie2, trus bunga2 kena jual..adoii cukuplah..buang masa...sy benci keadaan hina menghina itu, tau pun tersinggung, sy pun tersinggung jg baca komen2....klu iya pun maw marah ustazah tu..p lah cakap sendiri ma dia..janganlah kmu pun terjerumus p hina2...ckp org pandai, tapi tinguk diri sendiri, sendiri mnghina..jadi lepas ko rasa terhina, ko menghina balik...then ko suh org tu mnta maaf? he…

Report yang hancur..^^

Laporan kajian TITAS Pada minggu ketiga kuliah, Puan Ros Aizah Mohd Mokhtar telah memberi kolonggaran kepada kami untuk memilih tajuk kerja kumpulan masing-masing. Setelah berbincang engan kawan-kawan, kami semua bersepakat untuk memilih kerja lapangan dan memilih tajuk “asal usul dan adat istiadat kaum rungus di Sabah”. Setelah kami mendaftar tajuk kerja kumpulan tersebut, kami berbincang serba sedikit mengenai kerja lapangan tersebut. Pada hari itu juga kami merancang untuk pergi ke Kampung Pitas Kota Marudu untuk mencari maklumat mengenai kaum Rungus.
Tetapi, kami telah membatalkan rancangan awal kami untuk ke Kota marudu kerana terdapat masalah yang tidak dapat dielakkan sama sekali. Kami berbincang dan terus berbincang dan akhirnya kami mencapai kata putus untuk pergi ke daerah Kudat pula, kerana kami difahamkan penduduk daerah kudat kebanyakkannya adalah kaum Rungus dan ditambahkan lagi terdapatnya Rumah Panjang untuk tujuan perlancongan di kampung Bambagazo Kudat.
Seminggu sebelum…