Skip to main content

Lantak Kaulah ..

Talk to the Hand
assalamualaikum
Alahai~~~ budi bahasa budaya kita..oh oh, ok apa ni budi bahasa budaya kita, jangan kita pula lupa ya (ketawa da makna) bukan apa, kita memang suka kan sindir menyindir kan, tapi ko rasa menyindir tu bawa kebaikan sama ko kah? heloo, tidak kali ya, mungkin ko akan puas bila menyindirkan? ala tdk kisahlah ko menyindir di alam maya kah atau dimana-mana, klu membina oklah, tapi ni wahhh banyak sekali unsur-unsur pecah hati ( kata-kata yang menunjukkan kebodohan dan kelemahan dirinya sendiri).

mungkin sy lupa, entry ni juga bersifat menyindir. sapa makan lada dy rasa pedas...hihii tapii sy xlah seteruk sampai pecah hati, sebab sy masih bawa nama keluarga dan agama sy, klu iya pun kamu rasa orang itu salah, silakan tegur face to face maa, cara baik budaya kita...cara buruk budaya sepa oo...tolonglah ya, janganlah ko bekarya macam semua org mau ikut cara ko dan pemikiran ko, sebab bukan semua orang ada akal macam ko, ko mau bom 2 orangkan nda payahlah ko write down, ko mau buat orang terasa? ui sory jaklah.apa punya tujuan kalau macam tu, rasa macam menumpahkan air ke daun keladi (untuk mencapai kepuasan naluri hati kau yang panas semacam) 

Lagi satu, membinalah jangan merosakkan sebab ko pun sama dengan kami, kami dan kami....haha
x payahlah kc serta perkataan-perkataan buruk bha, cuba ko kc letak dalil kh hadis kah, sedap sikit mata dan hati memandang, tenang jiwa raga, sejuk perut mak ko..Menegur dan menyindir, dua perkara paling berbeza di dunia ini, persamaannya keterasaan itu, haha fahamkan?? Mau menegur Menyindir, gunalah cara paling berhikmah, bagi diri kau, kesedaran dan orang lain..sebab bukannya salah menyindir, tapi mesti ada asas..cehwaahhh hahaha bapa i tak penah ajar macam tu tau...ehemm mak bapak ko pun mesti tak ada kan...euuuu

ok2 sy penat beremo-emonian ni, pandai-pandailah kmu nilai rasa nikmati dan selami~~~ haha suka-suka...
apa pun sy suka lagu ini lagi : baca

kalau tak bisa memuji
janganlah mencaci
lebih baik diam 
dan tutup mulutmu
kalau memang tak suka
janganlah melihat
lebih baik kau pergi
tak ada di sini
walau tak sempurna aku juga manusia
ingin dicintai
ingin dihargai
walau hidup pula yang lebih sempurna
tapi mulut mu selalu bermaki~~~~~

ok berhenti disini, lirik lagu tu belum habis tapi sedikit lirik itu sdh memadaikan...haha best lagu ni
peringatan kepada diri ini, bawak2 lah kau insaf aa ayyu, ko pun bukan sempurna..hehehe
ok selamat malam. wassalam









Comments

Popular posts from this blog

she is Ana Faraqien

hehe..betul kai tu sy punya tajuk...emm hentam sejalah kan....nah tujuan mo coret2 hari ini mw mmbalas persoalan yg tersebut, along sy jawab d blog sy aa.... :)))
ok 1, 2, 3 mulaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :-  *cemas*

1) Norfarhana Asyiqien
2)along, bolong, farhana, kak iqien(btl ka ni ejaan aa long??)
3) mamanya orang Bajau(semporna) bapanya Dusun( Himbaan)...sy ckp2 seja ni..hhihihi
4)ketinggian amat tinggilah.....time tingkatan satu, dylah yg paling tinggi....berat?? sy lupa suda ada bh tu dy cakap2..hihihi
5)yg penting cantik dan cerah..chinese look bha dy..
6)warna kegemaran dy..emmm teka jaklah...hitam, putih n merah...huhu kan...antaranya lah
7)haha..c along...ermm jgn cakaplah...tgk itu gambar2 dy....photographer...model lagi.....cita2nya yg lain sy nda tw...huhu
8)sy suka sal dy....kuat ketawa....bnyak....sy suka dy seadanya...:)
9)bnyak saya tahu pasal dy..hihihi bnyak jugalah....bnyak idea....jarang sama2..tapi cerita 6delta,walaupun setahun,sdh cukup untuk mw kenal dy siapa...:)) sy ba…

baguslah kalau begitu :)

assalamualaikum...
Agak lewat sekarang ni, alhamdulillah masih lagi bernafas...dapat khabar gembira pula bila bula buka facebook..iyalah, kawan selamat melahirkan anak...wah ibu muda :) sweet sgt2...x salah kan gembira di atas kegembiraan kawan sendiri....semoga dipermudah kan bagi beliau dan suaminya...aminn
Dan alhamdulillah juga bila buka Fb lama dapat event..dan dapat maklumat di university apartment 1 adanya bus ums :) wlupun x tau kesahihannya...tapi cukup menyenangkan hati..mulai sem depan kena blajar tinggal luar....berdiri di kaki sendiri: berdikari...sebab kami kena buang dari hostel free free..sebab banyak junior akan dibawa masuk ke u...naya jua kami..nasib baik banyak kawan kan...dan memandangkan sy nda sempat amik gambar...sy ambil inisiatif sendiri..iaitu..tadaaaa....
yeah..hasil dari google map...A- menunjukkan kawasan carian..

ahaa...comelnya tempat..sdh pegi hari tu :)
baru habis sahur dan subuh...kami melayari internet bersama ayahanda terchenta....dy mau tgk presiden Hu…

cepatnya line bb celcom..tiba - tiba jak

ngehhh....

assalamualaikum wbt, 
tiba tiba line celcom agak cepat pagi ni, bagus bagus, tapi mmg pun selalu pagi pagi line celcom mg cepat, tapi hari ni memang cepat semacam. Bosan nya hidup time cuti, tapi bila nda cuti, mengeluh jua, naa btllah ckp lec kesihatan mental sy, manusia nda pernah puas, sy nda pernah puas, jadi sy manusialah..hua hua hua..memang xda point sebenarnya mau update blog, tapi inilah benda yg sy fikir sekarang, ini jak...tiada benda lain~~ banyak benda sebenarnya yg dikesali, salah satu nda dapat hadir p majlis perkahwinan kakak c lala farhana, sebab nda ada kwn ni, nda maulah lowong lowong @bingung bingung seorang seorang...memang bosan bha..hehe...owh ya..sekarang marathon org mau kawin..tiap tiap hari ada, jadi sepa mau makan free..pigilah..siok bai tu~~
apa apa pun selamat menyambut Tadau Keamatan@ tadau tagazo do kaamatan..owh ya..ni benda selalu sy fikir..kadazan n dusun tu sama kh? sebab isi borang selalu, klu xda bangsa dusun, sy akan pilih kadazan,, abis …